Had je me vorig jaar deze tijd gevraagd wat een huisbezoek is, dan had ik steevast geantwoord met ergens ‘dokter’ in de zin. Ondertussen weet ik beter. Ook in de politiek is ‘huisbezoek’ een veelvoorkomende term, zeker als gemeenteraadsverkiezingen naderen.

Mijn ervaring met huisbezoeken? Die lees je hier.

Ik moet zeggen dat ik er tegen op zag, want in mijn hoofd stond huisbezoek zowat gelijk aan bedelen, stemmen ronselen en mensen lastig vallen. Ik ben eerlijk. Ondertussen zijn we een paar weken verder en moet ik mijn mening bijsturen.
Ik heb al heel wat huisbezoeken achter de rug, maar lang niet zoveel als ik zou willen. En we zijn niet bij iedereen in onze deelgemeente kunnen passeren terwijl dat het streefdoel was van onze Schriekse CD&V kandidaten. Laat dat een eerste les voor mij zijn: Met een job, een gezin met 3 kinderen, een huishouden en nog wat engagementen her en der, moet je vooral realistisch zijn. Heel onze deelgemeente twee aan twee rondgaan met onze 6 kandidaten, dat lukt niet of je moet de rest van je leven tijdelijk on-hold kunnen zetten.

Ik hoop dat de mensen die ons de voorbije weken (nog) niet aan de deur zagen, ons dat niet kwalijk nemen. Jullie mogen zeker nog de flyer die we bij huisbezoeken afgeven, in de bus verwachten met daarop onze contactgegevens. En je weet: vragen staat vrij!

De huisbezoeken zelf? Veel beter meegevallen dan gedacht. Door van deur tot deur te gaan, sta je echt wel dichter bij de mensen. Die mensen waarvoor jij mee het verschil wil maken. Je leert hen een heel klein beetje (beter) kennen, hoort waar de gevoeligheden liggen, wat mensen ergert, wat beter kan,…  Je ziet gezichten achter deuren, deuren die je tot dan toe vaak gesloten zag. Je ziet ook waar vereenzaming de kop op steekt, waar misschien extra hulp nodig is,… Allemaal mensen die één voor één ons kleine dorpje maken tot wat het is, die mee zorgen voor onze eigenheid, die mee zorgen voor ons Schriek.

Dat het niet altijd en allemaal rozengeur is, dat weten we allemaal. Iedereen ergert zich aan de overdreven snelheid in onze straten, de onveilig situaties die zo ontstaan voor fietsers en voetgangers, de slechte staat van sommige wegen, de timing van sommige wegenwerken, het sluikstorten in onze rustige wegen en aan openbare vuilnisbakken, de individuen die ons centrum soms als handelszaal gebruiken,…

MAAR (en deze mag in hoofdletters) er zijn ook veel mensen die we zagen en spraken, die gewoon graag in ons dorpje wonen, die houden van het bruisende verenigingsleven, de groene open ruimte waar we nog ruimschoots van kunnen genieten, …  ❤ SCHRIEK!

 

 

Leave a Reply